Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-27@14:00:50 GMT

لونا؛ ابزار شوروی برای جبران عقب‌ماندگی در برابر غرب

تاریخ انتشار: ۲۲ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۰۷۳۷۷

لونا؛ ابزار شوروی برای جبران عقب‌ماندگی در برابر غرب

دو دقیقه بعد از نیمه شب روز ۱۴ سپتامبر ۱۹۵۹ یک کاوشگر ۳۹۰ کیلوگرمی در نقطه‌ای در شرق دریای رگبارها نزدیک دهانه‌های ارشمیدس، اوتلیکوس و آریستید به سطح ماه سقوط کرد.

به گزارش ایسنا، این حادثه اگر امروز اتفاق بیفتد از آن به عنوان یک شکست یاد می‌شود اما در آن روزگار که دانش بشر در زمینه فناوری فضایی تنها در حد "نظریه" هم تکامل کافی نیافته بود، این که دستگاهی به فضا پرتاب شود، به سرعت دوم کیهانی یعنی ۱۱.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۲ در ثانیه برسد و از آن مهمتر بتواند خود را به مقصد و محل معینی در فضا برساند امری شگفت انگیز بود. به همین دلیل بعد از سقوط لونا-۲ بر سطح ماه، "ورنر فون براون" طراح ارشد سابق موشک های V-۲ آلمان و رئیس برنامه فضایی آمریکا به صراحت گفت: "روسیه در زمینه‌های فضایی به مراتب از آمریکا فراتر رفته است و هیچ پولی نمی‌تواند زمان از دست رفته را خریداری کند ..."
آغاز ماجرا
به دنبال موفقیت‌های مهمی مانند پرتاب نخستین ماهواره و نخستین موجود زنده به فضا در اواخر سال ۱۹۵۷، "نیکیتا خروشچف" رهبر آن دوران شوروی در مهمانی سال نو با کارشناسان فضایی از دانشمندان این کشور خواست یک برنامه جنجالی را ترتیب دهند و گفت مثلا پرچم اتحاد جماهیر شوروی را به ماه برسانند. پرتاب کاوشگری به سوی ماه مستلزم داشتن موشکی نیرومندتر از ماهواره بر های موجود بود زیرا باید توانایی رسیدن از سرعت اول کیهانی (۷.۹ در ثانیه) به سرعت دوم کیهانی (۱۱.۲ در ثانیه) را می‌داشت. برای رسیدن به این مقصد بر پایه موشکی که برای پرتاب ماهواره "اسپوتنیک-۱ "بکار برده بودند، با اضافه کردن طبقه، بالابر جدیدی ساختند که آن را " لونا ۸ک۷۲" نامگذاری کردند. این موشک بعد از چند آزمایش و پرتاب ناموفق سرانجام توانست توانایی خود را با پرتاب لونا-۱ و دستیابی به سرعت دوم کیهانی در ژانویه ۱۹۵۹نشان دهد.

گرچه لونا-۱ نتوانست به ماه برسد اما پرتاب لونا-۲ به خواسته خروشچف جامه عمل پوشاند.

در ۱۲ سپتامبر ۱۹۵۹، کاوشگر "لونا ۲" از پایگاه پرتاب‌های فضایی "تیوراتام"، واقع در قزاقستان شوروی زمین را ترک کرد و راهی سطح ماه شد. پرتاب لونا قرار بود در ۹ سپتامبر اتفاق بیفتد اما نقص فنی در روشن شدن یکی از موتورها باعث شد پرتاب به مدت سه روز جهت تعمیر و تعویض یکی از موشک‌های تقویتی به تعویق بیفتد.

لونا-۲ نتوانست آرام فرود آید و ۵/۳۳ ساعت پس از پرتاب، در یک درجه غربی و ۳۰ درجه شمالی شرق دریای رگبارها، نزدیک دهانه‌های ارشمیدس، اوتلیکوس و آریستید بر سطح ماه سقوط کرد. همراه با لونا-۲ کره‌ای فلزی که طرح‌های پنج‌ضلعی روی سطح آن بود نیز به ماه رسید. روی هر یک از این پنج ‌ضلعی‌ها نشان شوروی یعنی حروف СССР (به زبان روسی مخفف اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی) و تاریخ فرود حکاکی شده بود.

البته لونا-۲ قبل از سقوط هم برنامه جالبی را به نمایش گذاشت. این کاوشگر پس از جدایی قسمت سوم موشک خود و قبل از سقوط، دود نارنجی رنگی ناشی از خروج گاز سدیم را ایجاد کرد که نخستین دنباله دار مصنوعی را در فضا بوجود آورد. آزاد شدن این گاز در فضا ضمن آن که به دانشمندان اجازه داد فرایند آزادسازی و تغییرات آن در فضا را بسنجند برای مشاهده و نظارت بر موقعیت و وضعیت کاوشگر هم بود.

این دنباله در ساعت ۲۱ و ۳۹ دقیقه ۴۲ ثانیه روز ۱۲ سپتامبر (به وقت مسکو) بوجود آمد. یک نقطه نورانی که به سرعت در حال افزایش بود ظاهر و شروع به رشد شدید کرد.

نقطه روشن سپس یک حلقه مبهم و در انتها به ابری با قطر حدود ۶۵۰ کیلومتر تبدیل شد. میزان توسعه تقریبا یک کیلومتر در ثانیه بود. مشاهده با ابزارهای اپتیک این ستاره دنباله دار مصنوعی همراه با روش‌های رادیویی امکان تعیین دقت بالای موشک و تعیین مسیر پرواز دقیق‌تر به ماه را فراهم کرد.

گرچه نمیتوان لونا-۲ را یک ماموریت موفقیت آمیز برشمرد اما این سفینه و اطلاعات ارسالی توسط لونا-۲ نشان داد که ماه دارای میدان مغناطیسی قابل توجهی نیست و کمربند تشعشعی نیز ندارد. لونا ۲ در حین گذر از کمربند وان آلن تغییرات وابسته به زمان در شار الکترون‌ها و طیف انرژی در این کمربند را اندازه‌گیری و اثبات کرد.

لونا ۲ در شوروی و جهان به عنوان ابزاری تبلیغاتی مورد استفاده قرار گرفت. اسپوتنیک‌ها و لوناها در سرزمین شوراها میتوانست تبلیغات غرب مبنی بر داشتن خودروهای بهتر، یخچال و فریزر، تلویزیون رنگی و خانه‌های شیک را خنثی کند. البته از سوی دیگر عامل محرکی شد که زمامداران آمریکا را به فکر جبران بیندازد و لبه تیغه جنگ سرد را تیزتر کند.

نیکیتا خروشچف در ۱۵ سپتامبر ۱۹۵۹ در حرکتی تبلیغاتی، یک کپی کره منقش به نام و پرچم شوروی که توسط لونا-۲ به ماه برده شده بود را به دوایت آیزنهاور رئیس جمهور وقت آمریکا هدیه داد که هم اکنون در موزه‌ای در ایالت کانزاس نگهداری می‌شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام سفر به ماه شوروی فضا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۰۷۳۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر کار : حقوق کارگران هنوز به حد ایده‌آل نرسیده زیرا عقب‌ماندگی چندین ساله‌ای در این حوزه وجود دارد

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه با جدیت پیگیر بحث امنیت شغلی کارگران هستیم، گفت: کار جوهره توسعه اقتصاد هر کشوری است. کار بستر استقلال سیاسی، امنیتی و فرهنگی کشور را فراهم می‌کند و ما به همه کارگران ایران اسلامی افتخار می‌کنیم.

به گزارش ایرنا، «صولت مرتضوی» عصر چهارشنبه پنجم اردیبهشت سال ۱۴۰۳ همزمان با هفته کارگر و در دیدار با نخبگان جامعه کارگری افزود: روایتی است از امام صادق (ع) که می‌گوید کسی که برای تامین معیشت خانواده کار و تلاش کند همانند کسی است که در راه خداوند رحمان جهاد می‌کند. کار جوهره توسعه اقتصاد هر کشوری است. کار بستر استقلال سیاسی، امنیتی و فرهنگی کشور را فراهم می‌کند. ما به همه کارگران ایران اسلامی افتخار می‌کنیم.

وی گفت: همانطور که امروز(چهارشنبه) در محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی عرض کردم به جد پیگیر بحث امنیت شغلی کارگران هستیم. رهبری به زیبایی فرمودند امنیت شغلی با پایداری صنایع و کارخانجات محقق می‌شود. امسال به عنوان سال جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری شده است. جهش با رشد متفاوت است. جهش به معنای یک حرکت خارق‌العاده و استثنایی است. بستر جهش تولید جامعه کارگری و کارفرمایی است.

مرتضوی گفت: متاسفانه برخی به دلیل نیت‌های خاص سیاسی که دارند به دنبال ایجاد دوگانه کارگر و کارفرما هستند. از منظر ما کارگر و کارفرما هر دو در یک جبهه سخت در حال تلاش هستند. کارفرما به لحاظ اینکه تمام سرمایه‌اش را جهت ایجاد رونق و توسعه اشتغال به خدمت گرفته است کارگر است. کارگر کارفرما است به دلیل اینکه شیره جانش را برای توسعه به کار میگیرد. جهش تولید امسال با تلاش جامعه کارگری و کارفرمایی محقق خواهد شد.

وزیر تعاون با بیان اینکه باید دست به دست هم دهیم به مهر و میهن خویش کنیم را کنیم آباد افزود: امروز جامعه ما امروز ایران قوی و پر اقتدار است و تمام اینها با سرپنجه تدبیر، تخصص و توان اجرایی شما محقق شده است. تمام ۵۰ هزار کارگری که در جای جای نظام اسلامی در حال فعالیت هستند همگی جزو نخبگان عرصه خدمات، کشاورزی و مباحث مختلف هستند. باید از این ظرفیت‌ها استفاده شود. از دکتر چکشیان معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت تعاون تقاضا می‌کنم ارتباط با نخبگان جشنواره امتنان را برقرار نگه دارند و از نظرات‌شان استفاده کنند.

مرتضوی گفت: تحریم خساراتی را وارد کرده است، اما این تحریم پیشرفت‌های کلانی را نیز برای کشور به ارمغان آورده است. امروز یکی از عزیزان در دولت مباحثی را مطرح کرد که نوجوانان ما در حوزه دانش‌بنیان نوجوانان ره صد ساله را یک شبه پیموده‌اند. امیدواریم فرصتی مهیا شود در نمایشگاه پیشرفت‌های کشور در سنوات آتی در محضر مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری حتما از اقدامات نخبگان حوزه کارگری رونمایی شود. شما کارگران سفیران جمهوری اسلامی ایران هستید و توقع ما از شما که علم را می‌شناسید و بر پیشرفت‌های جهان احاطه دارید جهاد تبیین شما، تبیین دستاوردهای خودتان در حوزه‌های مختلف است.

وزیر تعاون تصریح کرد: گلایه‌هایی که بخش کارگری از ما دارند و بخشی از آن به حق است، در خصوص حقوق و مزایا است. ما بارها گفته‌ایم که ما حداقل حقوق را تعیین می‌کنیم اما طبیعی است که در بسیاری از کارخانجات باید کارگر را راضی نگه دارند. اما این حقوق هنوز به حد ایده‌آل نرسیده زیرا عقب‌ماندگی چندین ساله‌ای در این حوزه وجود دارد و افزایش حقوق بسیار اندک بوده است. مقدورات کشور و بخش تولید پاسخگوی افزایش فراتر از تصمیمات نیست زیرا اثرات جانبی دارد. رهبر معظم انقلاب امروز اشاره فرمودند که توسعه و پایداری کارخانجات لازمه امنیت شغلی است. در سنوات گذشته ملاحظه کردید که چه بلایی بر سر صنایع نساجی آمد و کارخانجات بزرگ ما تعطیل شدند. لازمه ثبات و امنیت شغلی سرپا نگه داشتن کارگاه و کارخانه است که باید به آن توجه شود.

وی تاکید کرد: خلاقیت در هدایت و رهبری نیروهای همکار بسیار اهمیت دارد خصوصا در بخش مسکن کارگری. شما نخبگان حوزه کارگری باید از ظرفیت‌های تخصصی برای مناسب‌سازی، ارزان‌سازی و سبک‌سازی مسکن و مشارکت در امر مسکن استفاده کنید. ما و شما باید دست به دست یکدیگر بدهیم تا دغدغه جامعه کارگری که مهم‌ترین آن مسکن، اشتغال و ازدواج است را رفع کنیم. ما مامور مسئول هستیم. همه با یکدیگر باید کمک کنیم تا اینکه با جهش تولید، رونق اقتصادی صورت بگیرد. رونق در این مسیر هزینه‌های تولید را کاهش داده و در کاهش تورم اثرات مثبت خواهد داشت.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • بادبان خورشیدی ناسا در فضا باز شد
  • عقب‌ماندگی‌های اجرای طرح فیبر نوری در استان بوشهر جبران شود
  • رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: کشور به مدت یک دهه دچار عقب‌ماندگی شده بود
  • انتقام از شوروی
  • حیرت و درماندگی غرب در برابر شکوه قدرت سازی ایران
  • کره شمالی: حقوق‌ بشر ابزار تهاجم و رفتار خصمانه آمریکاست
  • بادامکی: باید برابر آلومینیوم باتجربه‌تر بازی می‌کردیم/ پرتاب اشیاء از سمت هواداران حریف بود
  • کشف مقادیری مهمات و نارنجک و سلاح در شوروی زاهدان
  • هشدار درباره آینده اقتصاد ایران
  • وزیر کار : حقوق کارگران هنوز به حد ایده‌آل نرسیده زیرا عقب‌ماندگی چندین ساله‌ای در این حوزه وجود دارد